Ce inseamna sa fii fotograf de nunta?

ce inseamna sa fii fotograf de nunta? Ce inseamna sa fii fotograf de nunta? Professioneller Fotograf Marian Mitocariu Fotostudio Portrait Event Fotografie Stuttgart Offenburg Karlsruhe Kehl Strasbourg Paris 143

Ce inseamna sa fii fotograf de nunta?

Incep prin a scrie ca am inceput fotografia de nunta in anul 2008, iar atunci nici nu stiam cu ce se mananca nici macar un aparat foto. Pur si simplu mi-am dorit, si lucrurile au luat intorsatura necesara ca sa ajung sa imi rezerv cateva evenimente din vara acelui an. La inceput de drum aveam o alta viziune despre ce poate fi fotografia de nunta, dar pe parcurs am descoperit mai multe aspecte, ce la prima vedere pot fi ca o piedica pentru o persoana ce nu isi ia in calcul orice detaliu in avans.

ce inseamna sa fii fotograf de nunta? Ce inseamna sa fii fotograf de nunta? Professioneller Fotograf Marian Mitocariu Fotostudio Portrait Event Fotografie Stuttgart Offenburg Karlsruhe Kehl Strasbourg Paris 68 1024x683

Fotografia de nunta este probabil cea mai frumoasa meserie din lume, dar probabil si cea mai grea. Viata de fotograf de nunta poate parea o aventura, si este intr-adevar o aventura. Nu este cea mai frumoasa aventura, dar cu siguranta cea mai plina de incercari. Nu sunt genul de persoana care sa fug de responsabilitate, si cu totii stim ca incercarile ne slefuiesc personalitatea si ne dezvolta ca oameni… si cand vorbesc de fotografia de nunta, cu siguranta nu ducem lipsa de incercari. Principala incercare este de a face rost de clienti. Cum ajungi sa fii cunoscut? Cum devii un fotograf dorit de catre cei ce-si fac nunta? Cum faci sa-ti promovezi numele mai departe? Cum te asiguri ca detii echipamentul necesar pentru a acoperi un eveniment, indiferent de complexitate? Cum te asiguri ca de la an la an aduci ceva nou in modul de lucru, ceva ce te va face mai bun si mai eficient? Sunt multe intrebari ce apar pe parcurs, ce iti vor da mult de gandit, daca vrei sa ramai in acest domeniu. E o meserie grea, deoarece absolut orice aspect este in responsabilitatea ta. Tu te ocupi de promovare, contracte, telefoane, mail-uri, tu te prezinti la eveniment, tu editezi, tu tii legatura cu clientii, tu raspunzi pentru absolut orice detaliu, bun sau rau, referitor la serviciile oferite. Nu e usor, deoarece te costa timp, pe langa bani, pentru a face toate aceste lucruri sa mearga de la sine. E o meserie ce necesita investitii intr-un mod constant, deoarece iti va lua ceva timp sa realizezi ca fotografia nu inseamna aparate de ultima generatie, ci creativitate de top. Pana ai sa realizezi acest lucru, te vei uita la camera colegului, crezand ca aparatul face diferenta, sau obiectivul. Exista un adevar aici, dar nu e absolut. Echipamentul folosit este doar un instrument ce te ajuta sa-ti exprimi imaginatia. Dupa ce ajungi sa iti cunosti echipamentul, fotografiile ce le vei realiza vor duce la rezultate pentru care clientii iti vor multumi.

ce inseamna sa fii fotograf de nunta? Ce inseamna sa fii fotograf de nunta? Professioneller Fotograf Marian Mitocariu Fotostudio Portrait Event Fotografie Stuttgart Offenburg Karlsruhe Kehl Strasbourg Paris 131 1024x643

E o meserie ce are o parte de venit foarte atractiva, dar asta atrage dupa sine o responsabilitate mare ce ti-o asumi: sa captezi cel mai important eveniment din viata unui cuplu… nunta lor! Poate sunt persoane ce au inceput din joaca, dar cu siguranta pe parcurs au invatat si au descoperit ca nunta nu este doar un eveniment in care trebuie sa faci cateva fotografii frumoase, ci este un eveniment ce trebuie documentat cap-coada intr-un mod cat mai plin de inspiratie. Acest lucru cere o atentie deosebita din partea fotografului, lucru ce se resimte asupra fizicului a doua zi. E foarte solicitant sa stai atatea ore in picioare, si mai ales sa stai intr-un mod alert, pregatit sa surprinzi ce se intampla. Pana la urma, pentru asta esti platit, si de aceea trebuie sa rezisti. De aceea fotografia de nunta nu trebuie sa fie ieftina. Nu e vorba ca investim zeci de mii de euro in echipamente, si avem experienta… pretul nu tine doar de asta. Chiar daca pe ora, avem un pret foarte atractiv, e o ora ce face cat 8 in anumite situatii. Lucram cu oamenii, si probabil acesta este un aspect foarte important. Si toti oamenii sunt diferiti, dupa cum bine stim. Flexibilitatea si diplomatia te vor ajuta weekend de weekend, deoarece ai mare nevoie de ele. Iti trebuie o personalitate puternica si rabdatoare, deoarece la absolut orice nunta, ceva se va intampla, iar tu trebuie sa-i faci fata incercarii intr-un mod subtil si atent, astfel incat clientii tai sa nu simta faptul ca tu ai fost deranjat de anumite aspecte. Suntem oameni, suntem subiectivi, dar ca fotografi, avem acces la intimitatea unui cuplu, a unei familii. Nu putem sa devenim vizibil deranjati de ceea ce se intampla, deoarece nu este nunta in care subiectivitatea noastra sa nu ne puna pe ganduri. Zambetul e mai important decat orice nemultumire. Daca au uitat de exemplu ospatarii sa te serveasca, nu le zi mirilor… ocupa-te personal si vorbeste tu cu ospatarii, fara ca mirii sa afle. Esti platit, esti om mare, rezolva-ti singur problemele, fara sa deranjezi cuplul din ziua lor cea mai importanta. Fii un fotograf de nunta, si nu un om ce se plange de organizare, chiar daca organizarea este in anumite situatii un pic mai dezorganizata.

Si probabil ai sa te gandesti ca este prea multa concurenta. Da, ai sa te descurajezi, dar iti zic, chiar daca este concurenta, materialele finale si personalitatea ta vor face diferenta. Iti trebuie doar sa-ti faci treaba, intr-un mod placut, iar mirii vor povesti cu drag despre colaborarea cu tine. E o meserie in care iti faci multi prieteni, dar trebuie avut grija, deoarece aceste prietenii sunt foarte sensibile, deoarece sunt create pe baza unui contract si a unor obligatii. Cand obligatiile nu sunt respectate, prieteniile nu mai exista.

Si sa nu uitam ca weekend-urile, cand altii stau acasa cu familia, tu le petreci in familia altora, si iti dedici toata atentia lor, de nu mai ai energia necesara a doua zi pentru famillia ta. Dupa cum spunea Scott Robert, acesta este motivul pentru care fotografia de nunta ar trebui sa fie foarte scumpa – clientul plateste pentru timpul ce tu ti l-ai fi petrecut cu familia ta, nu plateste doar experienta, si investitiile tale in echipament (si nu mai vorbim de taxe, contabil si toate detaliile din spatele intretinerii unui SRL pe linia de plutire). Gandeste-te bine! La inceput suntem entuziasmati de oportunitati, dar dupa ne dam seama ca anii trec. Cred ca 25 de evenimente pe an sunt mai mult decat de ajuns, si nu cred ca i-ar trebui cuiva mai multe, deoarece un numar mare de weekend-uri si nopti pierdute, se vor resimti ulterior. Nu mai vorbesc de situatia in care mai ai si un serviciu de la 9 la 5. Trebuie sa avem grija de noi, de sanatatea noastra, de familiile noastre, dar si de clientii nostri. Limitand numarul de evenimente, si punand pretul corect, aplicam cea mai eficienta decizie cand vine vorba de fotografia de nunta.

ce inseamna sa fii fotograf de nunta? Ce inseamna sa fii fotograf de nunta? Professioneller Fotograf Marian Mitocariu Fotostudio Portrait Event Fotografie Stuttgart Offenburg Karlsruhe Kehl Strasbourg Paris 147 1024x631

In realitate, nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar ca fotograf de nunta oferi un serviciu ce are o valoare inestimabila. Oamenii ce te-au ales sa le fii aproape in ziua cea mare, primesc amintirile celui mai important eveniment din viata lor, iar satisfactia si bucuria lor, este motivul pentru care alegem aceasta meserie. Orice fotograf doreste sa vada bucuria in ochii mirilor, in momentul in care isi vizualizeaza fotografiile de la nunta lor. Laudele si felicitarile oferite de catre clienti ne tin in acest domeniu pentru o perioada nedeterminata. De aceea ca fotografi de nunta trebuie sa facem tot posibilul sa le oferim clientilor nostri amintiri frumoase, ce vor purta de-a lungul timpului amprenta modului nostru de lucru, amprenta propriei viziuni asupra evenimentului de nunta. Sunt amintirile lor prin ochii nostri, ce de-a lungul timpului vor deveni tot mai valoroase si mai apreciate de catre miri. Sunt amintiri ce trebuie sa ramana intr-un frumos album de nunta, demn de aratat generatiilor urmatoare… prin care mirii sa fie mandri ca te-au avut ca fotograf in ziua lor cea mare. Nimic nu este mai placut decat sa-ti amintesti cu drag de nunta, urmarind un album de nunta realizat cu atentie, in care evenimentul este documentat in cel mai placut mod. Iti garantez ca albumul livrat, de-a lungul timpului, va deveni cea mai pretuita amintire de familie. Si daca nu stiai, un album de nunta repezinta numai 1 secunda cumulata din viata unei noi familii, deoarece fiecare fotografie dureaza o fractiune de secunda. Daca o fotografie in medie, are ca timp de expunere 1/200 secunde, iar in album introduci maxim 200 de fotografii, acest lucru inseamna doar o secunda, o secunda mai pretioasa decat oricare alta.

Fii creativ, si ofera-le mirilor o secunda de arta !

 error: © Copyright